Droginfo, vagy amit akartok
Intelmek a szexről
A légúti allergiáról
Táplálkozási ajánlás
A serdulőkori bőrápolásról


Táplálkozási ajánlás


Mindannyian szeretnénk jó alakúak, sportosak, vonzó megjelenésűek lenni. Ehhez járulhat hozzá a helyes táplálkozás, amely hasznosan segíti az egészséget, segít megőrizni az életkedvet, a munkaképességet. Fiatal korban azonban időnként hajlamosak vagyunk a táplálkozásban jelentkező divatot, szélsőségeket is követni a kívánt eredmény elérése érdekében.

Táplálékunk alapvetően háromféle energiát adó tápanyagból tevődik össze (fehérje, szénhidrát, szír), ezen kívül pedig egyéb anyagokból, amelyek más szerepe van a szervezetben (testépítő anyagok, szabályozó-védő anyagok).

A 10-14 éves fiúk átlagos napi kalória szükséglete 11.760KJ (2800kcal), összfehérje szükségletük 70g, a lányok kalóriaszükséglete 10.500KJ (2500kcal), összfehérje szükségletük pedig 65g. Az összfehérje szükségletnek 40-50%-át állati eredetű fehérjékből kell fedezni.

A 15-18 éves fiatalok energiaszükséglete: fiúk 11.760KJ (2800kcal), lányok 9.660KJ, (2300kcal), összfehérje szükséglete pedig 73-89g naponta. Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni a korosztályi és egyéni sajátosságokat pl. a még fejlődésben lévő szervezet speciális igényeit, vagy egyes csoportok esetében a fokozott fizikai terhelést, stb.

A magas állati fehérje és kalciumszükséglet miatt az étrend naponta tartalmazzon húst vagy húskészítményt, tojást, tejet, illetve tejtermékeket. A megnövekedett energiaszükséglet következtében szénhidrátforrásként burgonya, zöldfőzelékek és gyümölcs mellett rendszeresen adható cereáliaétel (gabonafélék), kenyér, péksütemény is a szükségletnek megfelelő mennyiségben.

Cukrot ételízesítőként, ételkészítéshez célszerű használni, de ezt is csak minimális mennyiségben.

A zöldfőzelékek és gyümölcsök egy része - minden idényben- nyers étel vagy ital formájában (saláta, savanyúság, gyümölcslé, paradicsom-ivólé, stb.) szerepeljen az étlapon.

A sertés, vagy egyéb állati zsiradék felhasználásával készült ételek mellett helyet kell biztosítani az étrendben az étolajat, vajat, margarint tartalmazó ételfogásoknak is (vajas-margarinos kenyér, tésztafélék, olajban párolt-sütött ételek, majonézes készítmények).

A 15-18 éves korúak - elsősorban a fiúk - megnövekedett tápanyagszükséglete és étvágya miatt nagyobb tömegű és nagyobb telítőértékű ételek is szerepeljenek az étlapon.

Az étrend összeállításánál fontos szempont az étrend változatossága mind a felhasznált nyersanyagokat, mind az ételfogásokat - az ételek ízét, színét, elkészítési módját - tekintve. Az étrendet célszerű idényben megfelelően összeállítani. A nyári időszakban kisebb energiatartalmú, folyadékban gazdagabb étrendet tervezzünk.

A zöldség és gyümölcsfogyasztás nagyon ajánlott a vitamin és rostbevitel szempontjából is. Ugyanakkor a vegetarianizmus, amelynek többféle irányzata van, nagy kockázatot jelenthet, ha az étrendet nem megfelelő szakértelemmel állítják össze. Különféle hiánybetegségek alakulhatnak ki. Különösen a gyermekek és az idősek nem nélkülözhetik tartósan az állati eredetű fehérjéket anélkül, hogy egészségük ne károsodna.

Általában fiataloknál fordul elő -néha még jó alakú lányok esetében is - az anorexia (kóros soványság), amely súlyos esetben halálhoz is vezethet.

A reformtáplálkozás, más néven natúrtáplálkozás elsősorban a gabonaneműeket részesíti előnyben, hívei csak olyan növényi és állati termékeket fogyasztanak, amelyeket nem kezeltek semmiféle hozamot növelő szerrel, illetve csak kíméletes technológiai eljárásoknak vetettek alá.

Ezen táplálkozási formák egy-egy irányelve megszívlelendő, de az egészség megőrzése érdekében a vegyes táplálkozás és az egészséges életmód az, amellyel legtöbbet tehetünk önmagunkért.

Tolnai Lilla
közegészségügyi felügyelőAz egyes újságok szerkesztői, elérhetőségük 

Várjuk véleményeteket